Lena syr:
Dräkt från Oxie, Skåne:
Hankasärk
Har suttit i "bara mässingen" - Nåja, morgonrock då och hankat mig fram i god stil med "hankasärken". Nu är den klar, så jag kan uppträda "i bara särken", inte Bara utan Oxie...
Krage
Kragen kom till först. Ambitionerna stegras efterhand. Det ska så småningom knypplas, men t.v får det vara en maskingjord kantspets. Ett mönster som ev kallas "grisanosar". Kragens fastsättning får anstå tills resten är klart.
Opplöt
Så var det opplöten.
Raska tag att sy ihop sidsömmar, ärmar och halsringning, men sen skulle det in små romber under armhålan, så att det inte blir trångt, det blev ett pill. Efterstygn igen, på vad vi idag skulle kalla jeans-sömmar dvs fällsöm kanske. Det känns först lite skumt att ha söms-månen utåt och klippa och vika och greja. Det var nog ett sätt att visa sig på styva linan där med, läs: "det ska tåla att synas i sömmarna".
Äntligen veck över axlar och rynkor runt handleder och så manschetter. Hur kunde jag längta efter detta moment!?
Nå, "nyckelhål" blev det och provisoriska manschettknappar som knipsades av sly utanför Pysses hus.
Bit för bit som sagt...enligt "hur äter man en elefant?"
Kjol
Tjo va det var livat! Kjol var det... och livet(hi hi)
Plitat i anslutning till tillverkningsprocessen, med början 9/3.
Nyduschad jobbar jag idag med "kjolageren", jfr. geringslåda i snickeribranchen, dvs skåningen jobbar med skoningen alltså: nederkanten av kjolen får fåll och sen ska det bli ett förstärkande band på insidan. Ett rent nöje s.a.s. alltmedan ystra små lågor dansar i braskaminen. Fortsatt detaljarbete 30/3. Här skonas ingen annan än skoningen. Hur många efterstygn som helst. Först uppvikt cm-fåll sen på med grovt linne, invikt, pressat fastsytt, sen invikt på insidan och tillsytt med en rad tråckel, vilket kändes klent. Så det fick bli en rad efterstygn igen, stadigt och bra för att det inte ska ha en chans att haka fast och ryckas loss t ex vid gång... urk för fotsida marknära kjolar!
Sen vänder vi på steken, näster fast sidenbandet i dess nedre och övre kant. Halvvägs upp på vaden blev det dekorationsband, som även har till uppgift att "staga" ut kjolen lite, om tyget är lite tunnare och vill falla för rakt ned. Två rader även här alltså. Till sist band i midjan två rader och så en hyska/hake, i norsk stil, att hålla ihop hela härligheten med. "Prytt och snydligt" som en gammal god väninna skulle uttryckt det. Ska vi tro att det annars var långa sysslolösa kvällar som man anno datzumal satt och tillverkade sina kläder i fotogenlampans sken. Typ, börja vid midvinter så är det kanske klart att dansas i vid midsommar. Stackars mitt putti-på-nålen finger, där blir det i alla fall en valk, om man sen övervägar att skippa en valk i midjan att stödja upp kjolen på...
Livstycke
Nästa bit Livstycket.
Många osköna eder har uttalats.
Associerar till prickigt Lidl-vatten, syr prickstygn enligt Pysse-modell på mitt liderliga stycke ( nålar som bits, tyg som slingrar sig bedrägligt). Passar i och för sig bra i tid med via Dolorosa, snart Påsk. En smärtans väg att få till de här dräkterna...Är det blasfemi att säga så? Inte illa menat i alla fall...
Det har varit en resa att hitta hur det ska se ut i modell, hur tyget uppför sig, råd man fått och hur det har gått att anpassa material uj uj uj. och t.o.m. makens estetiska intresse och blick. Det var väl delvis tänkt att behaga mannen, eller??? om man tänker på att det från början var ett figurformande plagg, en korsett, som kom att hamna utanpå underkläderna, men innanför de lite varmare förnuftigare yttre kläderna.
Tänkte gröna bandkanter på livstycket. Men när mannen koxade och glanade med sitt estetiska öga, så fick det bli mörkt guld istället.
Därefter "valdes" mässingsringar att agera maljor. De var det enda substitut som bjöds, samt kedja i "fac simile" stil.
Alltså inte äkta men välliknande...
Nästa livstycke...
På beprövat manér används Pysses prickstygn för att kanta och pricka av nästa livstycke.
Nästa steg lär bli en kjol till - i tjockare vadmal och annan färg - som passar bättre till svalare årstid.
Förkläde
Då var det dags för Förklädet, utan vilket en anständig kvinna inte kan visa sig. Tillika med huvudbonad. Olika ska det vara för vardag och högtid!
Det som hör till ska vara blårandigt halvylle i förkläde och blårutig klut i kattun, och det måste skaffas begagnat, tillverkas inte längre -snyft. Alternativ vitt lärft att broderas och vikas i komplicerade turer.
Har i alla fall hittat ett provisorium, ett randigt bomullstyg, och förklädesband som är "rätt".
Bröstlapp, skor, strumpor, väska, maljor och smycken är ting som ännu inte tagit fysisk form, men efterhand ska väl bastarderna bytas ut till något som kan accepteras av sakkunskapen.
Klut och valk
Nu sätts alla klutar till för att få färdigt till Påsk, vilket var en liten, men dock, ambition.
Kvastar trimmas så man kan åka från Kulla-Gulla till Blåkulla väl klädd och med kluten åtdragen om öronen... kör så det visslar. Samt eftersom de anatomiska valkarna tryter, tillverkades påhängsmodell "valkar åt valkyriorna".
De dräktiga damerna är snart fullgångna och kan ståta i äkta eller bastard. Temat anspelar ju delvis på att man blir rätt rund om magen i dräkt.
Det finns också anknytning till Norge i familjen. Dräkt på norska =bunad, så ses vi alltså emellanåt på Pysses BB (eller DB) läs bunadsbörds avd. eller dräktbörds avd, och ser rätt höggravida ut då vi bär dräkt- än om "gamla tanter inte lägger ägg",- inte ens i påsktid. Tja då kan jag kanske börja på nästa "syskon" vilket kan bli lite mer stilrent om man så vill.
Glad Påsk!!
Enligt principen " Hur äter man en elefant = En bit i taget".
Så här blev det då av bitar som blev över.
1 st bröstlapp, ska ingå i grundkonceptet.
1 st väska ( finns inte traditionellt...ska vara korg eller svepask).
1 st slängkappa, bitarna räckte inte till tröja, men något som ändå förekom i tiden och som får duga i sommarens svala kvällar.
Då är projekt " provskott" klart och om man så vill är det dags att göra en dräkt som kan stämma med tradition och vinterkyla.
Väska och bröstlapp
Slängkappa
"En garde"!
Här försvaras min bastard!
Hankasärk
Hankasärk, opplöt och krage
Förklädet är lånat från en Junseledräkt.
Nu är det nära...
Valk och klut klara!